Teruggaaf energiebelasting / ledenverklaringen

De ledenverklaringen zullen in maart vanuit Agem met de coöperaties gedeeld gaan worden.

In feite is dit niet anders dan in andere jaren, waarin de Ledenverklaringen ook eind februari / maart naar de coöperaties werden verzonden en vervolgens door de coöperaties zelf verspreid worden onder de leden.

Leden die géén klant via Agem bij Anode waren in 2021 kunnen volgende maand de energiebelasting gaan terugvragen bij hun energieleverancier. Voor sommige leveranciers (Greenchoice, Vattenfall, Engie, etc.) geldt dat de coöperatie dit namens de leden zal doen.

 

Voor de leden die wél klant via Agem bij Anode waren in 2021 blijft het nog even afwachten. Donderdag 10 maart zijn wij uitgenodigd om samen met EnergieSamen en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) verder te praten over een oplossing.

Alle partijen hebben uitgesproken samen zo snel mogelijk naar een oplossing toe te willen werken, wat dat betreft hebben wij er vertrouwen in. Mochten wij het gevoel krijgen dat politieke druk nodig is om het tempo op te schroeven dan kunnen jullie de definitieve oproep (zie bijlage) van Achterhoekse energiecoöperaties nog eens delen bij jullie contacten in Den Haag of in de lokale politiek.

 

Enkele leden hebben ons benaderd om de Ledenverklaring toch via Anode te laten verrekenen, omdat zij nog bij moesten betalen volgens de eindafrekening van Anode en op deze manier het bijbetalen zouden willen compenseren.

Echter, uit eerste reacties die wij voorbij zagen komen lijkt het erop dat Anode dit alleen wil doen als álle Ledenverklaringen worden aangeleverd. Kortom, ook van leden die juist nog geld tegoed zouden hebben van Anode.

In dat laatste geval, waarin een lid nog geld zou terugkrijgen van Anode én de energiebelasting laat verrekenen, is de verwachting dat het lid niets krijgt uitgekeerd maar de energiebelasting in de failliete boedel van Anode belandt.

Dit is dan ook de reden dat wij blijven oproepen om gezamenlijk tot een oplossing te komen, waarbij wij er vertrouwen in hebben dat deze er samen met EnergieSamen en EZK gaat komen.